Musikterapiens historie

Musikterapiens historie

I Danmark har musikterapi eksisteret som fagligt begreb og klinisk praksis i over 50 år. Historien kan beskrives kort i tre hovedfaser:

  • 1960-1982: Pionerfasen: en musikterapeutisk praksis udvikles inden for en række områder og hvor det organisatoriske arbejde påbegyndes. De vigtigste pionerer er C.M. Savery, Claus Bang, Synnøve Fris, Søren Mühlhausen. Bang har afgørende indflydelse på at Aalborg Universitetscenter vælger at udbyde en uddannelse i musikterapi.
  • 1982-1995: Opbygningsfasen: den nye 4-årige uddannelse udvikles fra 1982 og er samtidig rammen for teoriudvikling og de første forskningsprojekter. De vigtigste lærere og forskere er Inge Nygaard Pedersen, Benedikte Scheiby og Tony Wigram. Der afholdes europæiske musikterapikongres i Aalborg 1995.
  • 1996-2012: Konsolidering - og alligevel kamp for anerkendelse. Uddannelsen er fra 1996 en 5-årig kandidatuddannelse, og der kommer fra 1993 en forskeruddannelse til. Forskningen er konsolideret og internationalt anerkendt. Der afholdes nordisk musikterapikonference i Aalborg 2009. I 2012 er der 8 fastansatte forskere på AAU. Kandidaterne finder arbejde inden for stadig nye områder. Den store udfordring er kampen for statslig anerkendelse og autorisation.

Læs mere om den historiske udvikling i artiklen "Dansk musikterapis historie – i korte træk og årstal" af Lars Ole Bonde