Igangværende forskning i musik og smertelindring

Igangværende forskningsprojekter

Igangværende forskningsprojekter
Foto: Patient hører musik via en lydpude
 

Der er ingen igangværende danske forskningsprojekter med specifikt fokus på musik og musikterapi som smertelindring, men der er en del musikmedicinske forskningsprojekter i gang rundt om i landet, og musik bruges som smertelindrende intervention på mange af landets hospicer. Under cedomus-siden om børn på hospital omtales et forskningsprojekt hvor smertelindring er et af flere effektmål.

Per Thorgaard, ledende overlæge ved Aalborg Sygehus Nord, forsker bl.a. i brugen af specialkomponeret musik til brug i ambulancer. Forskning viser at musikken kan virke som beroligende medicin. Den svenske sygeplejerske og forsker ved Örebro Universitetshospital Ulrica Nilsson leder en række undersøgelser af musikinterventioners effekt i forbindelse med operationer. Endelig fortsætter forskningen i anvendelsen af komponist Niels Ejes specialkomponerede MusiCure-musik som musikmedicin og musikmiljø på hospitaler.

På Aalborg Psykiatriske Sygehus anvendes ”lyttepuder” og ”lydbøjler” med særligt udvalgt musik (playlists). I et fortløbende forskningsprojekt ’Lyd og musikmiljø på hospitalsafdelinger’ er der udviklet et specialdesignet software “Musikstjernen”, som indeholder nøje udvalgt musik sammensat i spillelister, så det er nemt at betjene for både sundhedspersonale og patienter. Målet med projektet er at støtte patienter i at lytte til den musik, der kan imødekomme deres aktuelle behov, og der fokuseres på hvordan musikken kan reducere angst og smerte og medvirke til øget afslapning og bedre søvn. Projektets indledende resultater diskuteres i denne artikel om lyd og musikinterventioner i psykiatrien.

Endelig kan det nævnes at forskningen i vibroakustik – altså brugen af lavfrekvent lyd m/u musik til bl.a. smertelindring – har fået et løft med åbningen af et center ved universitetet i Jyväskylä, Finland. Centret er opkaldt efter to af vibroakustikkens pionerer: Olav Skille og Petri Lehikoinen. Centret hedder VIBRAC – Skille/Lehikoinen-centret for vibroakustisk terapi og forskning


Siden bliver redigeret og opdateret af:
Bolette Daniels Beck, ph.d., lektor, AAU & Charlotte Lindvang, ph.d., lektor, AAU
Januar, 2019.

 

Igangværende ph.d. projekter

Der er pt ingen igangværende ph.d. forskning