Aalborg Symfoniorkester spiller i en vaccinationshal. Fremover skal studerende fra musikterapi hjælpe med at få den rette musik ud af højtalerne

Læg mærke til musikken, hvis du bliver vaccineret i Nordjylland

Corona og vaccinationer er alvorlige ting. Men den rette musik i højtalerne på vaccinationsstederne kan lette stemningen, så folk føler sig trygge og får motioneret følelserne, mens de står og venter. Musikterapiuddannelsen på Aalborg Universitet skal nu hjælpe med at finde ud af, hvad der er den rigtige musik, og hvordan det skal gøres i praksis.

På billedet spiller Aalborg Symfoniorkester i en vaccinationshal. Fremover skal studerende fra musikterapi hjælpe med at få den rette musik ud af højtalerne. Foto: Region Nordjylland.

Hvis du skal vaccineres i Nordjylland fra midten af maj, kan du måske opleve, at ventetiden har fået et underlag af musik. Musik i højtalerne skal bidrage til, at regionens borgere kan komme lidt lettere gennem deres vaccinationer, og Aalborg Universitets musikterapiuddannelse skal hjælpe Region Nordjylland med at undersøge, hvordan man kan afspille musik i hallerne på en god måde.

Det er Aalborg Symfoniorkester i Musikkens Hus, der fik den idé at udnytte musikkens evne til at give både mentalt og fysisk velvære under vaccinationerne. Til at starte med har en kvartet fra Aalborg Symfoniorkester spillet i vaccinationshallerne i Nordjylland, men man kan jo ikke have symfoniorkestret stående og spille hver dag, selv om det ville være fantastisk. Derfor er musikterapiuddannelsen gået ind i projektet for at finde ud af, hvordan man kan afspille musik i haller og centre, hvad det er for noget musik, der skal afspilles, og hvordan det virker. På sigt kan projektet give viden om, hvordan musik kan bruges i sundhedsvæsnet mere generelt.

Idéen er så god, at den har spredt sig vidt i medierne og endda er nået ’The Guardian’ (scroll lidt ned). Den britiske avis bringer et billede fra Brønderslevhallen med et par, som venter på deres vaccination, mens musikere fra Aalborg Symfoniorkester underholder. Avisen supplerer med en forklaring om, at livemusikken på vaccinationscentrene har været så succesfuld, at regionen har indgået et samarbejde med musikterapiuddannelsen for at eksperimentere med forskellige former for musik på vaccinationsstederne.

Her kan du se et indslag i TV2 Nord, hvor lektor Stine Lindahl Jacobsen fra Aalborg Universitet og regionsrådsformand Ulla Astman fortæller om, hvad musikken kan gøre for os: Musikken spiller på vaccinationscentrene

For yderligere information:

Lektor Stine Lindahl Jacobsen, 9940 9103/slj@hum.aau.dk